Jakiś czas temu oglądałam program Smaki Polski na kanale TVP 3. W którym to pokazywali jak przygotować panierowane roladki ze schabu inaczej zwane Kotletem Twardowskiego. Spodobał mi się szczególnie sposób przygotowania kotletów, bez użycia sznurków czy też szpikulców – tak aby podczas smażenia nie wyciekły soki z wewnątrz, a kotlety były bardzo soczyste. Metoda ta jest bardzo ciekawa i faktycznie się sprawdza, można w ten sposób przygotować danie z użyciem innego mięsa. Kotlety tak przygotowane są bardzo smaczne, soczyste, nadzienie nie wypływa, z zewnątrz są chrupiące i co ważne (wbrew pozorom) mało pracochłonne. Gorąco polecam 🙂
Kotlety Twardowskiego (ze Schabu)
Skład:
3 kotlety schabowe
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
Nadzienie:
60-70g masła
1 szklanka startego żółtego sera
Panierka:
mąka
1 jajko
bułka tarta
Dodatkowo:
wiórki masła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Masło wyjmujemy wcześniej i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie.
Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem (uważając aby nie porobić dziur). Kotlety z obydwu stron oprószamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Masło rozgniatamy z serem żółtym i formujemy trzy kule/wałki.
Na każdy kotlet nakładamy po jednym wałku masła z serem.
Składamy na pół (jak pieróg), a boki zbijamy tłuczkiem, obracamy i zbijamy z drugiej strony.
Teraz każdy kotlet podwijamy i zbijamy końcówki, następnie formujemy w dłoniach.
Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Przygotowujemy kolejny tak samo.
Smażymy na głębokim tłuszczu.
Wyjmujemy i układamy na blasze. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200s. Przez 10-15 minut.
Podajemy z kaszą perłową i zasmażaną marchewką z groszkiem (tak podawali w programie – ja podałam z ziemniakami z wody i mizerią)
Smacznego !!!