Peperoniada
Skład:
2 duże, dobrej jakości pomidory
3 średnie ogórki małosolne
pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
1 czerwona cebula
pęczek szczypiorku
garść posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy extra virgin
2-3 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
– ew. możemy dodać jeszcze pół żółtej papryki oraz paprykę chili
– w innej wersji dodałam jeszcze pokrojone rzodkiewki
– w zimę zamiast ogórków małosolnych używam ogórków kiszonych lub konserwowych
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę. Przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Paprykę czerwoną, zieloną, ogórek małosolny oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski z pomidorem. Dorzucamy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą extra virgin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Podajemy jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, pieczonych mięs, ryb, do potraw z grilla, może służyć jako surówka lub w tacos.
Smacznego !!!