Risotto z Kurczakiem, Grzybami i Brokułem
Skład:
2 filety z kurczaka
1 brokuł
400g pieczarek
1 marchew
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
700ml bulionu drobiowo – warzywnego
250ml białego wytrawnego wina
50g sera parmezan
200g ryżu arborio (mi zabrakło i użyłam ryżu basmati)
sól
świeżo zmielony pieprz
½ łyżeczki suszonego tymianku lub 2-3 gałązki świeżego
70g masła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na cienkie, małe kawałki. Przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchew obieramy i kroimy w półplasterki.
Brokuł płuczemy i dzielimy na małe różyczki.
Ser parmezan trzemy na małych oczkach tarki.
Bulion podgrzewamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Gdy lekko się zrumieni to zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na tą samą patelnię wrzucamy połowę masła i podsmażamy na nim pieczarki i marchew, po kilku minutach smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładamy różyczki brokuła. Chwile smażymy i zdejmujemy z patelni – dokładamy do miski z usmażonym mięsem.
Na tą sama patelnie teraz dolewamy trochę oleju i wrzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy czosnek i ryż, cały czas mieszając, podsmażamy, aż ryż zrobi się przezroczysty. Dorzucamy tymianek. Teraz na zmianę i po trochu podlewamy bulionem i winem, nie zapominając o ciągłym mieszaniu (mieszając czekamy, aż płyn odparuje, wtedy wlewamy kolejną porcje bulionu, wina i tak na przemian). Po ok. 15 minutach dokładamy ser parmezan, resztę masła i mieszamy. Dorzucamy podsmażone mięso z warzywami i nadal ciągle mieszając, smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy na talerze.
Smacznego !!!